Actueel

21 maart 2018

Op zaterdag 31 maart vindt de vierde editie van de Gelderse Vogelaarsdag plaats bij het Stroomhuis in Neerijnen. De organisatie is in handen van de vogelwerkgroep van de IVN West-Betuwe en Sovon met medewerking van Vogelbescherming.
Kijk hier voor meer informatie.

23 november 2017

De kerkuilenwerkgroep is op zoek naar mensen die het leuk vinden om bij te dragen aan monitoring en onderhoud van kerkuilkasten in Brummen en omstreken. De werkzaamheden bestaan uit drie nestkastcontroles in de periode mei t/m juli en het schoonmaken van de nestkasten tussen half september en half februari.
Voor vragen kan er contact worden opgenomen met Bertus van den Burg, 06-33679749 kerkuilen coördinator Veluwe van de kerkuilenwerkgroep.

13 november 2017

Op zondag 12 november heeft Peter Lindeboom in het radioprogramma Vroege Vogels verteld over de monniksparkiet in Apeldoorn. De uitzending is hier te beluisteren vanaf 1:55:43.

21 juni 2017

Op zaterdag 2 december organiseert Sovon Vogelonderzoek Nederland voor de 40e maal haar Landelijke Dag! Als vanouds wordt het een dag voor vogelaars en andere natuurliefhebbers, met boeiende lezingen en een uitgebreide informatiemarkt. Houd de Sovon-website in de gaten voor het definitieve programma!

23 mei 2017

Op 17 mei zijn de jonge slechtvalken die geboren zijn in de nestkast op het HNK-gebouw geringd. Een reportage die Omroep Gelderland hiervan maakte staat hier.

23 april 2017

Op vrijdag 21 april heeft Harvey van Diek van Sovon bij Vogelwerkgoep Oost-Veluwe een lezing over zangvogels gehouden. Deze lezing is opgenomen door Radio 509. De reportage is te beluisteren op de zondagen 28 mei en 4 juni tussen 11.00 en 12.00 uur.

11 november 2016

Begin november werd op meerdere plaatsen in Europa het hoogpathogene vogelgriep (HPAI) H5N8 vastgesteld. Ook in Nederland is nu vogelgriep gevonden bij kuifeenden en futen, waarbij het eveneens gaat om de hoogpathogene variant H5N8.
In het kader van de vogelgriepmonitoring is het nu extra belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels gemeld worden. Voor deze monitoring heeft de EU een lijst opgesteld met ‘doelsoorten’.
Kijk hier voor meer informatie.

17 april 2014

Sovon en Vogelbescherming hebben 2014 uitgeroepen tot het Jaar van de Spreeuw. Eén van de manieren om meer te weten te komen over de factoren die een rol spelen bij het broedsucces, is het meekijken in een nestkast door middel van een camera. Ook in Apeldoorn is een nestkast met camera. Kijk hier voor meer informatie.
Op 17 april zijn de jongen uit het ei gekropen. De eerste beelden van de jonge vogels staan hier.

22 mei 2013

Vanaf eind april zijn de gierzwaluwen weer in ons land. Ze nestelen in gaten van oude gebouwen of onder oude losliggende dakpannen en zijn heel trouw aan hun nest. Als ze eenmaal een geschikte nestplaats hebben, komen ze hier elk jaar terug. Kortom, vier maanden per jaar horen gierzwaluwen bij de natuur van dorp en stad.
Door nieuwbouw is echter op veel plaatsen de nestgelegenheid achteruit gegaan. Reden voor mensen als Bart Oudendijk om ze een handje te helpen. Omdat hij regelmatig vragen krijgt van mensen die zelf een nestkast aan hun gevel willen hangen, heeft hij op zijn website een bouwtekening voor een nestkast geplaatst.

14 april 2013

Op zaterdag 13 april is de huiszwaluwtil aan de Meengatstraat in Brummen feestelijk geopend. Wethouder Hennie Beelen verrichtte de openingshandeling door het onthullen van een informatiebord. Hopelijk zullen de huiszwaluwen, die net uit hun overwinteringsgebieden zijn teruggekeerd, deze nieuwe broedlocatie snel ontdekken. Naar aanleiding van de opening stonden er onder andere artikelen in het Klaverblad en in de Regiobode.

Kijk hier voor meer informatie over dit project.